Hveder

Hveder

Findes der noget bedre end hjemmebagte hveder samtidig med at de er glutenfri, skønt ikke? I morgen er det store Bededag, hvor vi så spiser hveder aftenen før, og hvorfor så ikke lige selv prøve kræfter med denne opskrift. Hveder får vi jo kun 1 gang om året, og de smager altså fantastisk. Det er så nemt at bage dem selv og når du selv bage dem ved du også lige præcis hvad de indeholder.

At spise varme hveder aftenen før Store Bededag er en skik, som har været kendt siden midten af 1800-tallet. Skikken kan godt være ældre. Dengang var hvedebrød en særligt fin spise, som var forbeholdt festdage og specielle lejligheder.
Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt naturligvis også for bageren, der ikke kunne bage i de tidlige morgentimer. Derfor blev der bagt hvedeknopper aftenen før.
Så kunne man købe dem om aftenen, og skærme dem over, varme dem og spise dem næste dag. Hver knop gav to tvebakker eller “hveder”. Men i stedet blev skikken, at man spiste de friskbagte, sprøde – og måske endda lune – hveder samme aften, som de var blevet købt. Dette er bestemt ikke nogen dårlig tradition.

Kalorieindholdet i en Hvedeknop ligger på 136 Kcal fordelt på 2,3 g protein, 26,1 g kulhydrat, 2,4 g fedt og 1,7 g kostfibre. Velbekomme…

Prøv flere glutenfri opskrifter f.eks. https://sunderekost.dk/citrontaerte-2.html  eller https://sunderekost.dk/mazarintaerte-med-et-twist.html

Find flere glutenfri opskrifter på https://sunderekost.dk

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 5 dl minimælk, brug laktosefri mælk hvis du ikke tåler laktose
  • 50 g  smør
  • 2 spsk. loppefrøskaller, dem til bagning
  • 1 tsk. salt
  • 3 tsk stødt kardemomme
  • 3 tsk. rørsukker
  • ca. 600 g Finax mel mix, den røde

Fremgangsmåde

  1. smuldr gæren i en skål
  2. mælk og smør varmes op i en gryde til det er fingervarmt
  3. hæld væsken over gæren og rør til gæren er opløst
  4. tilsæt loppefrøskaller og lad det trække i ca. 10 minutter
  5. tilsæt salt,sukker, kardemomme og det meste af melet (resten gemmes til dejen skal æltes igen)  og ælt dejen god sammen i en røremaskine i ca 5 minutter, du kan også bruge hænderne hvis du ikke har en røremaskine
  6. lad dejen hæve under et viskestykke i 30 minutter
  7. hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem
  8. dejen deles i 20 stykker og formes til boller
  9. bollerne sættes tæt på en bageplade med bagepapir
  10. efterhæves i 30 minutter
  11. tænd ovnen på 225′ varmluft
  12. pensl bollerne med sammenpisket æg
  13. bages midt i ovnen i ca 15 minutter
  14. lad hvederne køle af under et viskestykke
  15. del hvederne og rist dem i ovnen eller på en brødrister inden serveringen

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

 
 
 
 
>