Appelsiner
Appelsiner er fyldt med C-vitaminer……… og derfor er det en kærkommen spise i vinter halvåret og vi køber mange af dem især omkring juletid. Der er nu noget specielt ved de store saftige og søde Navel Appelsiner, med den tykke skral. Appelsiner kan bl.a. bruges i dine hjemmebagte kager, smoothie og selvfølgelig spises som de er.
Kalorieindholdet i 100 g Appelsin er 51 Kcal. fordelt på 1 g protein, 12 g kulhydrat og under 1 g fedt.
Den søde appelsin kom først til Europa omkring 1500. Den stammer fra Kina, og det var portugiserne, der indførte den bl.a. på Azorerne. Appelsiner deles op i to hovedgrupper: Valencia-appelsinerne og navel-appelsinerne.
Valencia-appelsinerne er tyndskallede og saftrige. En slægtning til dem er blodappelsinen. Den opstod i 1600-tallet på Sicilien, hvis kolde vinternætter og milde dage fremmer dannelsen af det røde pigment, der præger denne frugt. Navel-appelsinerne har i sig en lille babyfrugt, og de er så godt som uden kerner.
De søde appelsiner kom først til at spille en rolle i Danmark i anden halvdel af 1800-tallet. De optræder sporadisk tidligere, men som absolutte sjældenheder, og det hænger sammen med, at appelsin først og fremmest er en frugt, der skal bruges og spises frisk. Først da der med dampskibe og jernbaner kom transportmuligheder, der var hurtige nok til at få dem frem i frisk tilstand, blev der skabt et marked. Det skete i de sidste tiår af 1800-tallet. Da blev handlen med sydfrugter skilt ud fra den almindelige kolonialhandel, og blev en særlig handelsgren, med importører og grossister, der forstod sig på at håndtere frisk frugt. Appelsiner var dog helt frem til anden halvdel af det 20. århundrede lidt af en luksus.
I den seneste menneskealder har appelsinerne fået konkurrence fra mandariner og de beslægtede klementiner og tangeriner. Det er små, tyndskallede frugter, der er lette at pille og derfor uhyre populære. Mandarinen kom til England fra Kina i begyndelsen af 1800-tallet. Tangarinen er fra 1840 erne, den har sit navn efter den marokkanske by Tanger. Klementinen er fra 1902, og den har navn efter dens første dyrker den franske præst Pèere Cléement.
Citrus-familien danner nemt hybrider, og der udvikles til stadighed nye slags. Verdensproduktionen af citrus er enorm, men det meste går til juice og koncentrater. Denne oprindeligt asiatiske familie dyrkes i dag over hele Jorden. Via Spanien og Portugal kom den til det amerikanske kontinent i 1500-tallet, og i dag er hovedproducenterne Florida, Californien, Argentina, Sydafrika, Israel samt Sydeuropa.
Nyeste kommentarer