Tapas
Tapas er spansk og betyder låg. Der er forskellige historier om hvordan traditionen er opstået. I gamle dage lå der altid en bar i nærheden af kirken og efter messe gik mændene på bar, mens kvinderne gik hjem for at tilberede maden. Omkring 1200 tallet drak man af sundhedsmæssige grunde vin, da det var svært at skaffe rent vand og da man måske heller ikke havde så mange penge, drak man på tom mave, og blev lettere beruset. For at stoppe dette indførte kong Alfons d. X tapas. Kongen indførte at alle barer skulle serverer fast føde til hver kande vin, og det uden beregning. Så vinen blev serveret sammen med Serano – skinke, chorizo pølse, ost eller andet, som blev lagt oven på kanden/glasset, så det blev dækket (tapa = låg).
En anden historie er også, at for at få mest mulig ud af de hårdt arbejdende mænd, gav man dem tapas og vin i løbet af dagen, så det varede længere, inden de skulle have deres kraftige og fede måltid med efterfølgende siesta. Historierne er mange……
Ligegyldig hvilken historie der er korrekt, så er det en tradition som har bredt sig til hele Spanien, og senere også Danmark.
Den dag i dag får man, hvis man bevæger sig uden for turistområderne i Spanien, stadig serveret en gratis tapas til sin drink.
Tapas serveres i små skåle eller tallerkenener, som sættes på bordet, og alle tager lidt fra hver skål, eventuelt sammen med noget brød.
Man bestiller halve eller hele raciones (portioner) på den måde får man mulighed for at smage på flere forskellige.
Nogle steder – mest i Danmark – kan man får serveret 4 – 6 tapas på et bræt eller tallerken, lidt ala en platte. Der kan tilberedes tapas ud af næsten alt og alligevel ved brug af meget få råvarer.
Så her har du en fantastisk og spændende måde at få brugt de små rester, du altid har liggende i køleskabet, de kan altså hurtig blive forvandlet til et festmåltid, også for dine gæster.
Husk at det kun er fantasien der sætter grænser.
God fornøjelse med din tapas 😉
Nyeste kommentarer