Røget laks

Røget laks

Så er der lavet Røget laks på grillen og jeg må sige at den blev overraskende god.

Det tager selvfølgelig lidt tid at lave en Røget laks, men den er ventetiden værd.

Har du mod på det så prøv det af, jeg er sikker på at du ikke vil fortryde det.

Inden du starter!!

Når du skal røge er det vigtigt at fisken har været en tur i fryseren i mindst 24 timer, dette er for at slå evt. parasitter ihjel. Du kan jo evt. købe en fra frost, så er det step ovre.

Inden du begynder at tænke føj for den lede, så er det slet ikke usædvanligt at fisk har parasitter i sig. Problemet er at når man røger fisk, opnår fisken ikke den høje temperatur der slår parasitter ihjel, men det gør fryseren. Man bruger den samme fremgangsmåde når man skal lave sushi.

Fisken tages derefter ud og lægges til optøning i køleskabet. Derefter kan du begynde at forberede fisken til røgning efter nedenstående opskrift. Først skal laksen saltes, for at krydre og trække væske ud, som derved gør at laksen får en bedre konsistens.

Laksen er lavet i en kugle grill, men den kan selvfølgelig også laves på en almindelig grill, bare sørg for at kullene kan ligge i den modsatte side af laksen, da den jo ikke skal have direkte varme. Det er vigtigt at holde temperaturen nede under røgningen.

Hvis laksen begynder at “svede protein” bliver den tør. Protein er det hvide der trænger ud fra fisk og kød hvis det får for høj varme. Så tjek din laks undervejs og reguler varmen via udluftningen.

Du kan også eksperimenterer med at komme rosmarin eller anden krydderurt på toppen af dine grene, dette vil give en fantastisk god smag til laksen.

Det er forskelligt hvilken smag og farve laksen får af røgningen. Det afhænger nemlig helt af hvilke grene du vælger at bruge.

Tænk på hvilken smag du vil tilføje din laks inden du går i gang. Du kan f.eks. bruge alle grene fra frugttræer og bærbuske og gerne friske da de tørre futter for hurtigt af.

Inden du går i gang med din røgning, anbefaler jeg at du læser det hele godt igennem evt. et par gange, så du ikke er i tvivl om fremgangsmåden.

Kalorieindholdet i 100 g røget laks ligger på 252 Kcal. fordelt på 22 g protein, 0,8 g kulhydrat, 18 g fedt og 0 g kostfibre. Velbekomme….

Find mere inspiration på https://sunderekost.dk

Ingredienser

  • Krydring af den optøet laks
  • ½ side fersk laks
  • 2/3  salt
  • 1/3  farin
  • æble grene, kirsebær grene, Mirabella grene eller lign. uden blade, der skal bruges så mange at det minder om størrelsen på en galia melon, måske lidt ekstra
  • evt. en lille enebær gren, som jeg har brugt
  • kul til grillen

Fremgangsmåde

  1. laksestykket lægges i et fad og drysses med salt og farin. Det skal ikke dække fisken men der skal drysses med rund hånd. Der trænger rimeligt med væde ud af laksen, derfor et fad med kant
  2. lad laksen trække i køleskabet i et døgns tid
  3. efter saltningen skylles laksen under den kolde hane
  4. den tynde side der engang var bugen skæres væk, det bliver alligevel for tørt, og laksen tjekkes for ben, der fjernes
  5. derefter skal den tørres.
  6. Det optimale er at vindtørre den i et flueskab på terrassen. Du kan selvfølgelig også selv sidde og vifte fluer og katte væk mens du sidder og nyder en kold øl. Det er dog vigtigt at laksen får tid til at tørre da dette giver det bedste slut resultat
  7. fyld grillstarteren 2/3 op med kul og tænd den
  8. imens den varmer op klipper du grene i chokofant størrelser
  9. når kullene er varme hældes de i kulholderen i den ene side af grillen
  10. de klippede grene lægges oven på de varme kul, en tommelfinger regel siger at der skal være så tykt et lag af grenstykker at du kan holde hånden over bunken i ca. 5 sek. uden at brænde dig, for så er der nemlig røg materiale nok til 45 minutters røgning. enebær gren lægges på toppen
  11. placer risten på grillen og læg laksen med skindsiden nedad i en foliebakke med huller eller på en træplanke
  12. laksen sættes på grillen i den modsatte side af kullene, sørg for at den tykke side af laksen vender mod kullene
  13. læg låg på grillen men med fuld luftgennemstrømning
  14. efter 25 – 35 minutter er laksen færdig, du kan lige teste den ved at trykke let i den tykke ende med en finger, lamellerne skal skilles ad hvis den er færdig, ellers skal den have 5 minutter mere
  15. spis laksen mens den stadig er lun

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

 
 
 
 
>