Grøn kærlighed
Grøn kærlighed er en brændende kærlighed uden kød. Den er virkelig smagfuld, også selvom der ikke er kød i.
Jeg synes det er skønt med kødløse dage, uden at det tager overhånd, for det er da også super skønt med en god saftig bøf på tallerkenen. Men det er nu også sundt med grøntsager, det er billigere og så er der mange flere fibre som giver bedre fordøjelse. Grønsager mætter faktisk meget mere end man lige regner med.
Du bestemmer selv om du i dag vil vælge en sundere udgave Grøn kærlighed, eller om det skal være den fede udgave med bacon, begge udgaver smager godt.
Kalorieindholdet i en portion Grøn kærlighed ligger på 477,5 Kcal. fordelt på 9,5 g protein, 44 g kulhydrat, 26,5 g fedt og 14 g kostfibre. Velbekomme….
Skulle du få lyst til at prøve en anden vegetarret kan jeg anbefale dig denne Biksemad med rodfrugter, som er spækket med umami, selv om der ikke er kød i den http://Biksemad med rodfrugter
Læs nedenstående for mere info om den 5. grundsmag.
Hvad er så Umami….
Umami er nok den mindst kendte af de fem grundsmage, du ved sødt, surt, salt og bittert. Når man smager på mad med umami, kan de fleste genkende smagen. Der er kødkraft og mundfylde i den, og umami har en lang eftersmag, som du kan fornemme i munden.
Når du fx spiser makrel i tomat, en god kødsovs eller suppe med kød og grøntsager, der har kogt længe, er det smagen af umami, du kan opleve som den fyldige smag.
Umami smagen findes i mange forskellige råvarer, den vi sikkert kender bedst er fra kød, men selv i tomater, især soltørrede tomater – og fisk og skaldyr som muslinger, rejer og makrel. Der er også masser af umami i tang.
Parmesanost og lufttørret skinke er fx rene umami-bomber. Bouillon, sojasovs, den engelske worchestershire sauce og den asiatiske miso har også masser af umami.
Ansjoser er ligeledes fulde af umami, og det er et gammelt køkkentrick at lade en ansjos smelte i sovsen for at give den en fyldig smag af umami.
Ingredienser
- 100 g løg i skiver
- 1 fed hvidløg
- 400 g blandede rodfrugter f.eks. persillerod, knoldselleri, gulerod eller pastinak i små tern
- 200 g frisk spinat
- salt og peber
- 2 spsk. olivenolie
- Mos
- 100 g skrællede kartofler i grove stykker
- 200 g søde kartofler, skrællet og mindre stykker
- ½ dl mælk
- 25 g smør
- salt og peber
- 3 spsk. fint hakket persille blandes i mosen
Fremgangsmåde
- kog kartoflerne til mosen i vand til de er møre, uden salt
- brun rodfrugterne i lidt olie på en varm pande
- tilsæt løg og lad dem stege med til løgene er næsten bløde, under jævnlig omrøring
- krydr med salt og peber og steg under omrøring i ca. 5 minutter
- tilsæt hvidløg og lad det stege videre yderligere 4 minutter
- tilsæt den friske spinat og varm retten godt igennem
- når kartoflerne er kogte hældes vandet fra og de damper lidt af
- tilsæt smør og halvdelen af mælken, mosen piskes og smages til med salt, måske den skal have lidt mere mælk
- rør den hakkede persille i mosen
- server den varme mos til den grønne kærlighed
Nyeste kommentarer