Solsikkekerner

Solsikkekerner

Solsikkekerner smager fantastisk oven på dine hjemmebagte boller, eller ristet oven på din yoghurt eller som drys på din blandet salat.

Kalorieindholdet i 100 g Solsikkekerner er 643 Kcal. fordelt på 20 g protein, 17 g kulhydrat og 56 g fedt

For en del år siden var der en stor artikel i Politiken om cadmiumindholdet i kernerne, og det fremgik, at man ikke bør få for meget af det. Cadmium er et kræftfremkaldende tungmetal og optages i organismen ved fødeindtagelse og udskilles formodentlig ikke igen. Spørger man Levnedsmiddelstyrelsen, er svaret lidt svævende.

Cadmium optages fra jorden i planter og ophobes dermed i fødevarer, der indtages af mennesker og dyr. Fødevarer er den største kilde til cadmium hos mennesker, der ikke ryger. Hvis man ryger, får man en del cadmium, som findes i store mængder i tobaksplanter.

Cadmium kan give kroniske nyreskader og er mistænkt for at give kræft. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man begrænser sit indtag af solsikkekerner og hørfrø, som har et højt indhold af cadmium.

Man bør derfor ikke spise solsikkekerner og hørfrø i større mængder og f.eks. ikke anvende disse til fremstilling af mælkeerstatning til mælkeallergikere. Man kan dog sagtens bruge solsikkekerner og hørfrø f.eks. i brød, da mængderne er relativt små, og man kan anvende dem som planteolier, da cadmium forbliver i presse resten.

Andre frø som sesamfrø, pinjekerner, græskarkerner og birkes indeholder væsentlig mindre cadmium. Nu vi er ved cadmium, vil jeg nævne, at skaldyrs indvolde kan have høje koncentrationer af cadmium. Derfor skal f.eks. pil selv-rejer renses grundigt, og indvoldene fjernes.

Cadmium findes også i høje koncentrationer i nyre og lever fra pattedyr og i nogle arter af muslinger og østers. Cadmium findes også i mindre koncentrationer i kornprodukter og grøntsager.

Kilde: Politiken 2013.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

 
 
 
 
>