Sunderekost.dk
Farvede blomkål
Farvede blomkål ser fantastisk farvestrålende ud i en salat, eller bare alene.Man skal bare lige være opmærksom på, at hvis de varmebehandles, mister de en del af deres flotte farve. Man kan få dem i den vi alle kender, nemlig den hvide og så er der de mere farvestrålende lilla, orange og grønne (Romanesco), som er en krydsning mellem en broccoli og alm. hvid blomkål. Lilla blomkål får sin opsigtsvækkende farve fra en gruppe pigmenter kaldet anthocyaniner, hvor de fleste fungerer som potente antioxidanter, og som derved bekæmper skadelige frie radikaler i kroppen.
Orange blomkål får sin flotte farve fra pigmentet beta-caroten. Faktisk indeholder orange blomkål ca. 25 gange mere beta-caroten end den almindelige hvide version. Den orange blomkål rummer en række A-vitaminlignende stoffer fra planteriget. Sundhedsmæssigt har det en række kræftforebyggende egenskaber og har måske en positiv effekt på synet. Sidst men ikke mindst, så fungerer beta-caroten klart bedre, når man får det fra grøntsagerne, set i forhold til at tage det som kosttilskud.
Romanesco blomkålen får, ligesom alle andre grønne grøntsager, sin farve fra pigmentet chlorofyl. Udover at forebygge kræft, kan chlorofyl også styrke immunforsvaret og hjælpe mod dårlig ånde.
Spis derfor masser af farvede grønsager, det fremmer sundheden, og så er det da mere festligt at se på.
Nyeste kommentarer