Sunderekost.dk
Brune ris
Brune ris er meget rige på protein, B-vitaminer og mineraler, som styrker både hud, hår og negle – i modsætning til de hvide ris, der stort set ikke har nogle vitaminer og mineraler i sig. De brune ris mætter også mere da de indeholder flere kostfibre.
Kostfibrene er også med til at sænke den såkaldte farlige kolesterol (LDL), der forbindes med en højere risiko for hjertekar-sygdomme. Brune ris indeholder også lignaner, som er antioxidanter, der i undersøgelser har vist sig at beskytte hjertet. Lignanerne i de brune ris har østrogen-lignende karakter og er forbundet med en nedsat risiko for hormon-afhængige kræftformer, blandt andet brystkræft, prostatakræft og ovariekræft (kræft i æggestokkene).
Brune ris er også rig på mangan, hvilket er afgørende for knoglerne. 100 gram brune ris indeholder 3,6 mg mangan, hvilket er mere end den anbefalede daglige tilskud.
Nyeste kommentarer