Grønkål

 

IMG_1781

Grønkål er en bladkål, der ikke danner hoveder. Det er de store, krusede, grønne blade, der spises. Det er en vintergrøntsag som får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Grønkål kan tåle helt ned til minus 20′ frost, derfor ser man den tit stå alene i køkkenhaverne om vinteren. Grønkål har en stærk kålsmag og er især rig på A- og C-vitamin, mineraler samt kostfibre. Grønkål har en behagelig bitterhed, og disse stoffer har vist sig i undersøgelser at kunne nedsætte det usunde fedt i blodet.

Grønkål hører til de grove grønsager, da de har et kostfiber indhold på 6,2 pr. 100 g.  hvilket også kan gavne dit hjerte-kar-system, da fibrene forhindre dit blod i at optage fedt.  Brug din grønkål frisk og fint hakket i salater, i din smoothie, chips eller som varm tilbehør til den varme ret.

Tips til tilberedning

  • Rib bladene af stilken og skyl grundigt
  • Hakket grønkål anvendes typisk til grønlangkål og grønkålssuppe
  • Hakket eller fint strimlet grønkål kan også tilsættes risotto, suppe, kartoffelmos m.m.
  • Frisk grønkål, hakket eller fint snittet, kan anvendes i råkost
  • Grønkål har en behagelig bitterhed. Derfor er søde eller cremede dressinger gode til grønkåls salater
  • Prøv en simpel vintersalat med finthakkede grønkål og rødkål med ristede pinjekerner, appelsinsaft og appelsinstykker
  • Grønkålsblade er dekorative som pynt på et fad fx i stedet for et salatblad
Opbevaring

I køleskab i en plastpose. Skyl grønkålen og lad den tørre. Pak den derefter i plastpose. Holdbarhed op til 3 uger. Grønkålen er i sæson fra oktober til februar.

Kalorieindholdet i Grønkål er pr. 100 g på 49 Kcal. fordelt på 4,3 g protein, 9 g kulhydrat og 0,9 g fedt

 

 
Tags:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

 
 
 
 
>